Реклами от Google

Search

Собствено Търсене

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Как се учи бързо и лесно чужд език в интернет

Може би някой ще се запита защо точно тук се публикува статия за ученето на чужди езици. Отговорът е прост - Защото чрез изучаването им, ние опознаваме другите, а това е начин да опознаем и самите нас.

Напоследък интернет общностите завладяха световното уеб-пространство. Размяната на съобщения, качването на снимки и видео, насрочването на събития - всичко това вече може да бъде намерено в едни най-популярните сайтове като Фейсбук и Май Спейс. Наред с тях обаче, съществуват и по-специализирани интернет общности, обединени от своите интереси, например студентите. Една от оригиналните общности на търсещи чуждоезиково обучение хора, се нарича "Лайвмоча" и помага на регистриралите се в нея да учат чужд език. Напълно безплатно. Като прибавим и добрите думи от страна на Ню Йорк Таймс за ползите от сайта, плюсовете наистина стават много. Идеята възниква преди години, когато непрекъснато пътуващото семейство на един от създателите е принудено да търси помощта на съседите и други местни хора, които да помогнат на семейството му да се адаптира по-лесно на новото място, чрез помощ в усвояването на местния език. Взаимопомощта е ключов момент и именно поради тази причина, в интернет общността чужд език се учи от извора - хора, на които един език е техен майчин, обучават други, за които този език е чужд. По същия начин помагащите на свой ред биват обучени от техни колеги - "нейтивспикърс".

Удобството на Лайвмоча не е само в свободния достъп на съдържание. Предимството му е, че е достъпен от вяско едно място, където има интернет, а с това се пести и време! Особено подходящ за учащи кандидат-полиглоти и технократи, които са свикнали ежедневно да използват своите смартфони, и-поди, палм и лаптопи.

Как да използваме сайта пълноценно.

Всичко започва на адрес www.livemocha.com

На наше разположение за научаване са 15-16 езика, като при това всеки език има 4 нива, всяко ниво с по 3 секции и всяка секция с по 5 урока. Един урок съдържа цели 40 демонстрации. Това прави около 60 безплатни урока и 2400 демонстрации, включващи учене на думи с картинки, глас, подреждане на думи в изречение, четене, писане и др. при това напълно безплатно!

За начало отидете на адреса и се регистрирайте с вашия имейл и парола. Задайте кой е вашият роден език. Слад това отидете най долу в полето -
(копирал съм съдържанието от сайта, за да го разпознаете по-лесно)

© Livemocha 2008. All rights reserved.
About Livemocha | Press | Blog | CEO blog | Jobs | Terms of use | Privacy | Help


Learn English | Learn Spanish | Learn Mandarin ChineseMore...

Изберете последното меню - "More" Показват ви се езиците, които може да изучавате. Избирате желания от вас език - например Немски. Ако вече имате някакви знания, възможно е да направите входен тест, който програмата оценява в проценти и евентуално да ви препрати в по-високо ниво.

Преди да започнете да учите с програмата, е добре да си добавите приятели - такива за които изучаваният от вас език се явява техен роден език. По този начин те ще могат да коригират вашите писмени и устни упражнения. Ако вие владеете друг чужд език, към който те проявяват интерес - Български, Руски и т.н., тогава можете да си помагате, което всъщност е и целта на сайта. За да добавите приятели, отидете най-горе в менюто "Search". Ще ви се появи следния прозорец. Най-горе изберете German (приемаме условно, че искате да учите Немски), а в долното въведете - Bulgarian.
Search People

Speaking
Learning
Username

Така вече имате приятели, които да ви коригират и с тяхна помощ, а също и с тази на програмата, да изучавате родния им език. Желателно е да имате повече от 1 приятели, за да може да ви се отговаря по-бързо и да не ангажирате всеки път един и същ човек с вашето домашно.

По-нататък е лесно. Връщате се на избрания от вас курс, влизате и започвате да учите. Ако не разбирате значението на някоя от думите, то има картинка. Ако такава не е дадена, а чувате само изговарянето на дадена дума, то погледнете по-долу в полето - ще намерите превод на български език.

Когато напреднете, ще можете да използвате и т.нар. "Flashcard sets", те се намират от дясно на работната лента на всеки курс. Кликнете с мишката върху тях и ще ви се отворят цели групи от думи, подбрани по определен критерий - синоними, антоними, дни от седмицата, граматика и т.н. За пълното усвояване на езика е необходимо да използвате всички възможности, които сайтът предлага.

За проверка на вашето ниво, можете да правите и допълнителни тестове след всеки урок.

Това според мен са нещата, които е необходимо да знаете, поне като за начало, за да имате успех!

Използвам случая, за да ви предложа и още една приятна и безплатна система за учене - www.german-flashcards.com Регистрирайки се при тях, ще получавате на вашия имейл всеки ден по едно изречение на немски, италиански, испански, френски, шведски, португалски, корейски или китайски език. Отделно, ще ви бъдат дадени и по три нови думи - лесна, умерено трудна и за напреднали, които думи вие ще може да добавите във вашата кошница - ''Loop''. След време, от полето Practice words, тези думи ще ви бъдат давани разбъркано, а вие ще може да отделите вече научените от ненаучените. Така първите ще ви се появяват по-рядко - след седмица, месец или няколко месеца - зависи какъв срок ще изберете вие, а вторите, ненаучените - след час, няколко часа и пр. Единственото условие е да знаете английски език за превода. Дори и да имате затруднение - www.eurodict.com - безплатен онлайн речник. Интересното е, че за улеснение, създателите на сайта са добавили скала на това колко често се употребява дадена дума от 1 до 10, както и различни цветове, за да знаете кой дума от кой род е и така ги запомните по-лесно.

Същата техника използват и авторите на сайта www.200-a-day.com, които твърдят, че е напълно нормално да научаваме по 500 или дори 600 думи дневно, но за да не ни превръщат в скептици, ни предлагат да учим само по 200. Единственото условие е да използваме предложената от тях техника - Да визуализираме всяка дума, като от съдържанието на думата, разместим буквите така, че да създадем нова дума. След това двете думи обединяваме в изречение, така че да се получи рима или смешка при смесването значението на двете думи.

Колкото до картинките - в Гугъл има разнообразие на картинки и картинни речници. Достатъчно е да потърсим с ключови думи - "Online Picture Dictionaries".

Bookmark and Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар