Реклами от Google

Search

Собствено Търсене

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

Семейни констелации

Както всяко нещо, така и семейството като система от хора, свързани от нещо общо и важно - отглеждането на поколение, се подчинява на определени закони. Също както небесните тела имат своя орбита, по която се движат, така и хората в едно семейство са поставени в специфични взаимоотношения. Неспазването на правилата за правилен обмен между партньорите, допълване и разнообразие може да доведе до обтегнатост на отношенията, която ако не бъде овладяна на време, да се предаде дори на следващите поколения.
Навярно с такава нагласа е подходил и създателят на метода "Семейни констелации" - Берт Хелингер. Като психотерапевт с дългогодишен опит, Хелингер създава "Семейни констелации" и "Системни констелации" като вид терапия за освобождаване от нетрупаното напрежение във взаимоотношенията, премахване на причините за сегашните недоразумения и проблеми, които са скрити някъде в миналото, но присъстват като резултат днес.
В изграждането на метода, специалистът-психотерапевт пътува до Южна Африка, където наблюдава живота на племето "Зулу" като мисионер. Наученото при зулусите отваря пред Хелингер нови разбирания, които той в последствие въвежда в разработваната от него терапия. Самият той коментира, че в африканското племе никога не е наблюдавал някой от по-младите членове на племето да се държи неуважително към своите родители и по-далечни предци, нещо което в едно "цивилизовано" европейско общество е било на мода особено през времето на Втората световна война. Друга разлика между нашето културно общество и това на някои племенни групи, е отношението на членовете на групата към новодошлите на бял свят деца. Така например една африканска поговорка гласи - "За възпитанието на едно дете са нужни усилията на цялото село"! - бел. автор. Именно по отношение разглеждането на индивидуалния проблем като общ проблем на колектива, африканските племена превъзхождат с разбиранията си нас, високообразованите хора.
Може би тъкмо заради това те не страдат от психични заболявания и депресии.
За всички, които искат да разберат повече за метода, нека да потърсят обстойно в интернет. Нека се върнем върху същността на терапията при "Семейни констелации".
Една от особеностите при този вид лекуване, е че главните действащи лица не вземат пряко участие, а на тях им се определя представител, който да действа от тяхно име. Така представителите на двама членове от едно семейство, които имат проблем, застават един зад друг. Единият започва да води бавно другият в посока, която той чувства че трябва да го заведе, докато стигнат и спрат в место от стаята, където водещият чувства, че е трябвало да заведе водения.
Вероятно целта на това упражнение е потърпевшите в една ситуация да видят по-ясно себе си и ролята, която изпълняват в реалния живот.
Съществуват и някои правила-закони, които са били нарушени и чрез разбирането на които да се достигне до разрешаване на противоречията.
Първият закон се нарича - "Законът на принадлежността". Случва се член на семейство или на дадена група да бъде прокуден от колектива или да го напусне по собствено решение.

Bookmark and Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар