Реклами от Google

Search

Собствено Търсене

сряда, 25 март 2009 г.

Ошо и за Медитацията

Прочетох първата книга на Ошо преди около пет години. Написаното в нея беше онова, което през целия ми ранен живот несъзнателно бях очаквал да чуя, онова което се бях надявал някой да ми обясни. Причината това да не се бе случвало, беше проста - никой от хората, с които съм бил в досег, не е преживявал онова усещане на границата между земния и вечния живот, случило се на Шри Раджниш, (наречен от учениците си Бхагван или още "благ") и подписващ посланията си с краткото име Ошо. Събитието на прага между живота и смъртта, изживяно от него по време на медитация, той описва като Просветление или още - преход към Вечността! 

Като дете Ошо е различен от останалите деца. Докато всички негови приятели отиват да играят навън, той остава спокоен и неподвижен у дома, с притворени очи, търсещ "своята вътрешна площадка за игра". Един ден, когато майка му в изблик на недоволство пита няма ли кой да й помогне, Ошо спокойно й отговаря - "Не се тревожи, мамо, ако видя някого, веднага ще го извикам да ти помогне". Тези думи той казва не поради надменност, но просто защото е забравил тотално за себе си, за своето его и чувства своето същество като част от всичко заобикалящо го. Това всъщност е и нещото, на което учи своите милиони последователи - изкуството на медитацията. Как в медитация, чрез игра, чрез танц или чрез съзерцание да станеш разтворим, да почувстваш себе си и онова което наблюдаваш като ЕДНО ЦЯЛО. Ти и то не сте две отделни неща, но едно! Границата, която съществува между вас е просто илюзия, породена от егото и капаните на собствения ни ум, а егото не е нищо повече от хипноза или най-точно казано самохипноза, която ние сами създаваме! Когато падне булото на егото, тогава човекът се слива с безкрая, настъпва краят на всички страхове и илюзии. Именно тогава настъпва Просветлението, за което той казва: - ''И тогава, когато си готов, то идва...'' То, означава да се слееш с Бог, Когото Ошо по-често нарича Съществуване. Не е необходимо да правиш нищо специално, не се налага да създаваш нещата, те са създадени, от теб се иска просто да станеш врата, просто да позволиш на нещата да се случат! Хората са натрупали огромно количество душевен буклук, от който трябва да се отърват. Това не става чрез сила, но чрез трансформиране на вътрешните енергии и състояния!
Какъв е ключът към това трансцедентално за човека преживяване? - Търсенето на Истината вътре в себе си. Ошо многократно споменава, че толкова много обича Истината, че би дал живота си за нея. И още, казва той -"Търсил съм и съм търсил, и съм търсил"! ''Хиляди животи, хиляди прераждания, събирал съм познание като пчеличка и съм използвал всички методи''!
За всеки човек, обърнал се към него, Ошо препоръчва отделен метод за медитация, който е най-подходящ за съответния човек. Предложените методи за медитация са стотици, дори може би хиляди. Част от тези методи са описани в Оранжева книга за медитация.
А какво е медитацията? Медитацията той описва като усещането да белиш лук. Премахвайки отделните слоеве един след друг, сваляйки от себе си булото на заблуждението, ти достигаш до същината на твоето същество и на твоя живот, достигаш до диаманта, който е вътре в теб! Диамантът винаги си е бил в теб, никой не може да те лиши от него, просто ти си забравил за него. Може да е покрит с прах, но прахта е дошла по-късно, тя е само временна. Тъмнина не съществува, "тъмнина" означава отсъствие на светлината! Именно за това медитацията е начин да постигнеш Просветление!

Bookmark and Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар