Реклами от Google

Search

Собствено Търсене

сряда, 15 юли 2009 г.

Той е на 108, но щял да живее до 400


Източник: www.vesti.bg

108-годишният Свами Дев Мурти идва за пръв път у нас през далечната 1969 г., а днес се завръща по-здрав от всякогa


Той е на 108, но смята, че животът продължава поне до 400 години. И на тази преклонна възраст индийският йога Свами Дев Мурти обикаля света, а в момента е на гости в България за втори път.

Той носи незименното си послание - да пазим чисти тялото, душата и ума си, тъй като тяхната хармония ни освобождава от страданията.

"В мислите си пожелавайте добро на всеки. Вслушвайте се в болките на другите, мислете как да им помогнете", призова на пресконференция в БТА старецът, който е в невероятна форма за годините си.

При предишното му посещение - още през далечната 1969 г., през него преминава камион, докато лежи върху натрошени бутилки. Тогава той е "само" на 68 години и е истинска сензация.

По-късно, след тежка автомобилна катастрофа, дъщерята на комунистическия лидер Тодор Живков постепенно също започва се увлича по индийските учения.

Днес, вече столетник, Мурти продължава да е също толкова здрав и да намира сили да преподава по цял свят разновидности на йога, тантра, аюрведа, джотиш и хомеопатия.

Този път той ще е в България до края на юли и ще проведе редица лекционни курсове и семинари на тема "Йога, сила, здраве и духовна хармония".

Индийският йога препоръчва на всички да станат вегетарианци защото тези хора не само са по-здрави, но и "не убиват, имат силата да прощават и живеят в мир със себе си и околните".

Ако всеки ден човек прави няколко прости упражнения за четири минути, той може да живее дори и 400 години, убеден е учителят.

Цикълът от движения за дълголетие включва "крокодилските упражнения" на Мурти за подобряване на състоянието на гръбначния стълб, индийските упражнения "пранаяма" и "нети" и масажни движения на стомаха.

Еволюционното изправяне на човека е причинило пораждането на редица заболявания и е от изключителна важност всеки да прави упражнения за подобряване на опорно-двигателната си система, смята йогата.

Негов ученик направи демонстрация на упражнения, достъпни на всеки. Според Мурти те отразяват движенията на животните, от които той се учел на всичко. Той призова медиите да пишат повече за тях и тяхната красота.

Свами Дев Мурти е роден в древния индийски град Чаниот, днес на територията на Пакистан. Още от 5-годишен се обучава в Хималаите на йога техники. Когато учителят му Ятиджи Махарадж преценил, че е достатъчно подготвен, го изпратил да преподава в Индия и по целия свят.

Източник: www.vesti.bg

Bookmark and Share

Няма коментари:

Публикуване на коментар